Wat doet HSP
– Geestelijke vermoeidheid
– Concentratieproblemen
– Vluchten in je werk
– Verminderde productiviteit
– Emotionele labiliteit
– Perfectionisme
– Gebrek aan assertiviteit
– Slapeloosheid
– Overmatige piekeren
– Neerslachtigheid
– Stressklachten, overspannenheid en burn-out

Coachen bij HSP

Hoog sensitieve mensen raken snel overprikkeld. het is niet prettig om overprikkeld te raken of om de angst te ervaren overprikkeld te zijn. Het zenuwstelsel raakt dan overbelast en kan moeilijk nieuwe informatie verwerken. Ze bedenken vaak strategieën om er mee om te gaan zoals:
– Slachtoffergedrag
– Reddersgedrag
– Teveel je best doen

Coachplan:

  • Kenmerken, oorzaken en gevolgen achterhalen
  • Energetisch werk
  • Hoogsenititeit herkennen, verkennen en erkennen
  • Piekergedachten, faalangst en perfectionisme verminderen
  • Prikkelregulatie , positieve prikkeling, frustratietolerantie en ontspanningstechnieken
  • We lossen op wat we kunnen en wat niet valt op te lossen moeten we accepteren
  • Acceptatie ontstaat als we het onaangename toelaten, zonder beperkingen zonder te evalueren of te oordelen en zonder een poging om iets vast te houden of weg te werken.
  • Alleen nadenken over zaken wat echt nodig is en niet nadenken over zaken waar we niks aan kunnen veranderen.
  • Nieuwe inzichten:
    Na het bijwonen van een coaching traject kunnen mensen beter omgaan met prikkels en de manier waarop ze bepaalde situaties en zichzelf beoordelen( hun veelal onbewuste gedachtepatronen ) zijn van groot belang voor het effect dat stress op hun heeft en op het door hun ervaren niveau van vitaliteit. De stress gerelateerde fysieke en mentale klachten verminderen zoals hartkloppingen, lichamelijke vermoeidheid, hyperventilatie, angstgevoelens, spierpijn, hoofdpijn, nek en schouderpijn, oorsuizen, darmproblemen. Het zijn zeker geen stoornissen, maar iets waar je last van ondervind in je dagelijks leven. Je leert het te ‘besturen’ zodat het je leven niet meer beheerst.
    Je weet dan welk gedragspatroon het meest dominant en herkenbaar is en dat we daar aan gaan werken.

    VERGOEDINGEN!
    Via de Arbo-dienst van je bedrijf
    Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om de kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijvoorbeeld in het kader van stress, burn-out en het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met de bedrijfsarts, je leidinggevende of met de afdeling personeelszaken van het bedrijf waar je werkt.
    Denk dan mee met je werkgever over het budget.
    Onderzoek uit welk potje het werkgeversbudget zou kunnen komen. Pak eventueel je CAO erbij om te kijken of daar een ontwikkel- of opleidingsbudget in staat. Wanneer je langer dan zes weken ziek bent, kan coaching ook onderdeel uitmaken van het Plan van Aanpak (PvA) voor je re-integratie. Ook een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) kan reden zijn om budget vrij te maken. Veel overheidsorganisaties hebben daarnaast een individueel keuzebudget. Je bent vrij om dit te besteden op welke manier je maar wilt.